Nieuws en blogs

Eindelijk, jouw droombadkamer is een feit! Maar hoe zit het nou precies met het schoonmaken van keramische tegels? Gelukkig zijn keramische tegels zeer onderhoudsvriendelijk en dus makkelijk schoon te maken. Lees in deze blog hoe jij jouw tegels op de juiste manier schoon houdt. 

 

Onderhoud keramische tegels

Wanneer keramische tegels zijn geplaatst, dan is het belangrijk om de tegels regelmatig schoon te maken. We kunnen een onderscheid maken tussen drie soorten reiniging: plaatselijke reiniging, reguliere reiniging of een grote schoonmaak.

Plaatselijke reiniging keramische tegels

Onder het plaatselijk reinigen van een keramische tegel verstaan we het incidenteel schoonmaken van een enkele tegel, bijvoorbeeld wanneer er iets geknoeid is. Door de vlek op de tegel direct en adequaat te reinigen wordt er voorkomen dat vuil wordt verspreid of aanhecht. Tevens vermindert dit het risico op uitglijden. Het vuil kan worden verwijderd door de betreffende plek schoon te maken met een (microvezel)doek, papier, spons of dweil. Zorg ervoor dat de plek goed na wordt gewreven met een schone doek/dweil en schoon water. Laat het even drogen en klaar is het weer.

Regulier onderhoud keramische tegels

Zowel wand- als vloertegels vragen om verschillend onderhoud.

1. Het onderhouden van keramische wandtegels

De beste manier om wandtegels te reinigen is met een lichtvochtige microvezeldoek. Deze doekjes zijn door hun structuur in staat om zonder reinigingsmiddelen de meeste vervuiling te verwijderen. Wanneer er teveel vuil aan de tegels zit kan er een allesreiniger worden gebruikt om de vervuiling te verwijderen. Hierbij is het echter wel belangrijk om niet teveel allesreiniger te gebruiken. Een paar druppels is voldoende. Spray het water met allesreiniger op de microvezeldoek en reinig hiermee het schoon te maken oppervlak. De wandtegels kunnen na afloop worden gedroogd met een schone droge doek. Vervang na het schoonmaken de microvezel doek voor een schoon exemplaar.

2. Het onderhouden van keramische wandtegels in de badkamer of douche

Kalk- en zeepaanslag in de bad- en doucheruimte kan worden voorkomen door de wandtegels in deze ruimten regelmatig af te spoelen en te drogen na gebruik. Vooral droog maken van alle natte onderdelen is van groot belang om kalkaanslag tegen te gaan. Om zeepresten op de wanden te kunnen verwijderen, volstaat in principe een allesreiniger gemengd met water (let op, slechts een paar druppels allesreiniger zijn voldoende). Kalk is agressiever en voor het verwijderen van kalk kan daarom het best een zuur reinigingsmiddel worden gebruikt, bijvoorbeeld een kalkverwijderaar. Door de hoge zuurgraad van kalkreinigers is het belangrijk te beseffen dat het bijvoorbeeld RVS strips e.d. kan aantasten.

Het is belangrijk om tegels na een reinigingsbeurt goed schoon te spoelen met schoon water en droog te maken met een schone droge doek. Op deze manier worden de laatste restanten zeep verwijderd. Dit voorkomt vlekken veroorzaakt door zeepresten. Indien de zeepresten niet adequaat worden verwijderd, is het mogelijk dat zich een laag opbouwt van resten onderhoudsmiddelen. Hier hecht weer sneller vuil aan.

3. Het onderhouden van keramische vloertegels

Regelmatig stofzuigen en dweilen is belangrijk om keramische vloertegels te onderhouden. Alvorens het dweilen dienen de grovere stukken vuil verwijderd te worden door middel van stofzuigen, daarna kan er worden gedweild. Voor vloertegels is het erg belangrijk om met de juiste schoonmaakmiddelen te dweilen.

Dubbelhard gebakken vloertegels worden gekenmerkt door hun matte uiterlijk. Door met de verkeerde onderhoudsmiddelen schoon te maken kan er een laagopbouw van onderhoudsmiddelen plaatsvinden. Dit betekent dat er zich een vettige laag opbouwt bovenop de tegel. Hier hecht vuil aan waardoor het mooie unieke matte uiterlijk wordt verstoord. De vloer wordt hierdoor erg vlekkerig om te zien. Het schoonmaken met geïmpregneerde doeken wordt daarom afgeraden. Deze doeken bevatten vaak een laagje olie wat een dun vettig laagje op de tegel achterlaat.

Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen met vet erin (groene zeep, bepaalde allesreinigers). Ook groene zeep bevat veel vet waardoor er een vettig residu op de vloer achterblijft waar vuil zich aan kan hechten. Ook reinigingsmiddelen die een glans, bescherm of impregneer laag aanbrengen kunnen beter niet worden gebruikt. Een keramische tegel neemt namelijk geen vocht op waardoor de laag bovenop de tegel zal blijven liggen en daarmee voor een nieuwe bron van vervuiling zorgt. Tevens kan een vloer hierdoor glad worden.

Belangrijk is om te kiezen voor een schoonmaakmiddel zonder vet. Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen zijn meestal geschikt . Ook azijn werkt uitstekend. Let erop dat er slecht enkele druppels schoonmaakmiddel worden gebruikt en niet teveel. De schoonmaakmiddelen waarop vermeld staat dat het groene zeep bevat kunnen beter niet worden gebruikt voor het schoonmaken van keramische tegels. Deze schoonmaakmiddelen bevatten het vettige residu. Hetzelfde geldt voor groene zeep zelf.

Een vloer dweilen werkt het beste met een vlakmopsysteem met microvezel. De microvezels zorgen ervoor dat vuil goed kan worden verwijderd, De microvezel doek of – mop moet niet te nat zijn. Wanneer er te nat wordt gedweild wordt de werking van de microvezel teniet gedaan waardoor het zijn werk niet meer voldoende doet.

Groot onderhoud keramische tegels

Soms kan na verloop van tijd (ook ondanks schoonmaken volgens de voorschriften) een waas ontstaan op de tegelvloer. Om deze waas te verwijderen kan er worden geschrobt met een schrob of een ruwe spons. Gebruik hiervoor water en een schoonmaakmiddel zonder vet. Ook hier geldt weer: gebruik niet teveel schoonmaakmiddel. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor laagopbouw waar weer vuil aan hecht. Vaak helpt het om de vloer even te laten ‘weken’. Zo trekt het schoonmaakmiddel even goed in het vuil waarna het makkelijker verwijderd kan worden. Het is hierbij belangrijk dat de vloer vochtig blijft en niet opdroogt in de tussentijd. Wij raden daarom ook aan om de vloer stukje voor stukje te schrobben. Tot slot dient de keramische tegelvloer met schoon water (niet te nat) na te worden gedweild. Dit verwijderd ook de laatste restanten reinigingsmiddel waarna de vloer mooi streep loos opdroogt.

Schoonmaken cementsluier na plaatsen tegelvloer

Na het plaatsen van een keramische tegelvloer kan door het inwassen van de vloer (invoegen) een waas op de tegelvloer achterblijven. Dit is normaal en wordt cementsluier genoemd. Cementsluier verwijder je het beste door een aantal keer te dweilen met een emmer schoon water. Het is daarbij belangrijk om het water om de aantal vierkante meter te verschonen. Even een klusje, maar daarna is de vloer schoon.

Soms is dit toch niet voldoende en blijft de waas aanwezig. Voor hardnekkige cementsluier hebben wij een schoonmaakmiddel op voorraad om deze alsnog te verwijderen. Vraag ons gerust om advies.

Overige schoonmaakadvies

In sommige gevallen blijkt dat bovenstaande adviezen niet alle verontreiniging kunnen verwijderen. In dit geval dienen er wat hardnekkigere schoonmaakmiddelen te worden gebruikt, Wij hebben een ruim assortiment aan schoonmaakmiddelen voor bepaalde schoonmaakdoelen. Wil jij hier advies over? Neem dan zeker contact met ons op. Wij vertellen jou graag welk schoonmaakmiddel geschikt is voor jouw vloer.

Meer weten?

Wil jij meer weten over het onderhoud van jouw keramische tegels? Onze deskundige medewerkers adviseren jou graag in de showroom .