Praktische informatie vloerverwarming

Ik heb al een tegelvloer liggen met daaronder vloerverwarming. Ik wil er graag een nieuwe tegelvloer overheen leggen. Gaat dit ten koste van mijn vloerverwarming?

Het is geen enkel probleem om tegel over tegel te plaatsen. De warmte van de vloerverwarming zal er nog even goed doorheen komen als voorheen. Het duurt echter 10 minuutjes langer voordat de vloer warm wordt. Daarentegen blijft de vloer ook iets langer warm.

Verzorgt Tegelstudio ook de plaatsing van een vloerverwarming?

Tegelstudio werkt samen met Easywarm (link) voor de plaatsing van een vloerverwarming. Easywarm is een professioneel en betrouwbaar Nederlands – Duits bedrijf met ruim 15 jaar ervaring. Easywarm is expert op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Easywarm regelt alles van A tot Z als het gaat om de vloerverwarming. Zij zorgen voor een complete oplevering en eventuele nazorg.

Mag de vloerverwarming direct na plaatsing worden aangezet?

Nee, het is belangrijk om niet direct de vloerverwarming op volle toeren te gaan gebruiken. Een vloer werkt altijd door schommelingen in kou en warmte en daarom is het belangrijk dat het gebruik van de vloerverwarming langzaam wordt opgebouwd. Dit opbouwen van het gebruik van de vloerverwarming gaat volgens een opstookprotocol. Lees meer onder: ‘Hoe gaat het opstookprotocol in zijn werk?’

Hoe gaat het opstookprotocol in zijn werk?

Hieronder volgen de stappen van het opstookprotocol:

  1. De eerste 6 weken na het plaatsen van een tegelvloer mag de vloerverwarming niet worden gestookt.
  2. Na 6 weken mag de vloerverwarming rustig aan opgestart gaan worden. Tijdens het opstarten van de vloerverwarming dient de thermostaat in de woonkamer ten alle tijden op een temperatuur ingesteld te staan die hoger is dan de temperatuur wat het daadwerkelijk in de woonkamer is (de woonkamer thermostaat vraagt dus warm water aan de cv-ketel).
  3. De witte thermostaatknop van de verdeler van de vloerverwarming start op de laagste stand, namelijk 5 graden Celcius.
  4. De thermostaat op de verdeler van de vloerverwarming mag elke dag met ongeveer 3 graden verhoogt worden tot een maximaal van 40 graden Celcius.
  5. Als de 40 graden Celcius is bereikt, is het opstarten van de vloerverwarming klaar. Dit betekent dat de thermostaat van de verdeler van de vloerverwarming vanaf nu op 40 graden Celcius blijft staan. De woonkamer thermostaat kan vanaf nu bedient worden zoals je gewend bent.

Gaat vloerverwarming goed samen met tegels?

Tegels zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Tegels geleiden de warmte van een vloerverwarming uitstekend naar de ruimte daarboven.

Gaat vloerverwarming goed samen met PVC?

Een PVC vloer is geschikt in combinatie met vloerverwarming. Een verlijmde PVC vloer wordt op de ondervloer verlijm en laat de warme uitstekend door naar de ruimte erboven.

Een click PVC vloer bestaat uit meerdere lagen. Elke laag houdt de warmte wat tegen. Een click PVC vloer is dus minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.

In welk type ondervloer kan er vloerverwarming worden ingeslepen?

Vloerverwarming kan worden ingeslepen in vele ondervloeren: zandcement, anhydriet, gipsvezelplaat of siergrindvloeren. Heb jij een ander soort ondervloer? Vraag dan naar de mogelijkheden.

Hoe diep worden de sleuven van een vloerverwarming ingeslepen?

De inslijpdiepte is circa 16mm. Dit maakt een vloerverwarming voor vrijwel elke woning toepasbaar.

Welke voorbereidingen moet ik treffen alvorens het inslijpen van de vloerverwarming?

De vloer moet vrij zijn van meubilair of andere obstakels. Daarnaast dient de vloer bezemschoon te zijn.  Zijn er nog lijmresten van een verwijderde vloer aanwezig? Dan dienen deze er vooraf afgeschuurd te worden. In sommige gevallen wordt een oude tegelvloer machinaal verwijderd. Wanneer de vloer hierdoor niet meer vlak is, dient deze eerst vlak gemaakt te worden door middel van egalisatie.

Kan mijn nieuwe vloerverwarming worden aangesloten op de bestaande CV-installatie / radiatorcircuit?

Ja, een nieuwe vloerverwarming kan worden aangesloten op de bestaande CV installatie / radiatoren circuit. Daarnaast kan een vloerverwarming ook worden toegepast op andere systemen: op een warmtepomp, stadsverwarming, blokverwarming en op een pelletkachel.