Onderhoud tegels

Hoe onderhoudt ik mijn tegelvloer?

Een tegelvloer is onderhoudsvrij en hoeft in principe alleen stof gezogen en gedweild te worden. Bij het dweilen is het belangrijk om voor een schoonmaakproduct te kiezen waar geen vet in zit. Een schoonmaakmiddel waar vet in zit laat een vettig residu achter op de vloer en op den duur zorgt dit ervoor dat er vuil aan dit vetlaagje blijft kleven. Hierdoor kan de vloer ‘vervuild’ lijken.

Allesreiniger en groene zeep bevatten een hoog gehalte aan vet. Het beste kan er worden gedweild met een klein scheutje azijn of een klein scheutje biologisch afbreekbare allesreiniger. Deze allesreiniger is bij Tegelstudio te verkrijgen. Let er verder op dat er niet teveel in de emmer wordt gegooid, een klein scheutje is meer dan voldoende!

Jullie hebben mijn vloer gelegd, maar nu zit er (zelfs na het schoonmaken) een hele waas op mijn vloer. Hoe krijg ik dit weg?

De waas op een tegelvloer noem je ‘sluier’. Sluier ontstaat door het invoegen van de tegelvloer. Door het invoegen blijft er soms een waas op de vloer achter. Sluier kan geen kwaad. Het advies is om de vloer een aantal keer (5/6x) opnieuw met schoon water zonder schoonmaakmiddel o.i.d. te dweilen. Het is belangrijk om ongeveer elke 4m2 je water te verversen zodat je niet met vies water verder dweilt. Als het goed is de waas hierna weg. In sommige gevallen blijft er toch nog wat rest sluier over. Om ook dit laatste beetje weg te krijgen, kan je gebruik maken van een cementsluier verwijderaar. Dit schoonmaakmiddel lost ook het laatste beetje sluier op. Een cementsluierverwijderaar is bij Tegelstudio verkrijgbaar.

‘Zit er nog een waas op de tegel nadat ik de vloer bij je heb gelegd? Dat is niets geks. Lees op deze pagina hoe hiermee om te gaan’.

Sander, Tegelzetter.