Nieuws en blogs

Het uitzoeken van een nieuwe tegelvloer is erg lastig. Op het gebied van tegels zijn er duizenden soorten, verschillende afmetingen en ook nog eens verschillende kleuren. Hoe weet je nou zeker of jij de juiste tegel kiest en of hij mooi uit zal komen in je woning? Uiteraard is de keuze uiteindelijk heel persoonlijk, maar in deze blog geven wij jou tips voor het uitzoeken van de juiste tegel bij Tegelstudio.

Tip 1: Doe op internet wat inspiratie op

Ben jij op zoek naar tegels voor de woonkamer, de badkamer, het toilet, de (bij)keuken, de hal of zoek je tegels voor een leuke sierwand die uit het oog mag springen? Het kan zijn dat je voor een bijkeuken andere tegels zoekt dan voor de woonkamer. Het is daarom goed om alvast wat inspiratie op te doen op internet. Er zijn duizenden voorbeelden te vinden en vaak krijg je al heel snel een idee in welke richting/stijl je iets zoekt. Let wel: niet alle tegels zijn op de Nederlandse markt te koop. Het kan dus zijn dat de tegels in de showroom niet te vinden zijn. Ons kundig personeel kan je wel helpen met een tegel zoeken die daar zo dicht mogelijk bij komt.


Tip 2: Doe inspiratie op in de winkel

De volgende stap is om onze showroom te bezoeken. Als je al wat inspiratie hebt opgedaan op internet, dan weet je vaak al wel in welke richting je een tegel zoekt. Wij adviseren om toch even rustig rond te kijken. Tegels kunnen in het echt namelijk totaal anders overkomen dan op een foto. Dit geldt zowel voor de kleur als voor de uitstraling van de tegel. Het komt dus voor dat je dus ineens toch iets heel anders mooi vind en in een andere stijl verder gaat zoeken. Na het rondkijken adviseert ons personeel jou graag over wat er nog meer verkrijgbaar is in de stijl die je zoekt, hoe de tegels verwerkt worden, wat de levertijden zijn etc.. De showroom is voorzien van grote vloervlakken zodat je echt een idee krijgt van hoe een vloer zal zijn. Ook hebben wij inspiratieboxen met complete badkamers waarin jij je al even in jouw nieuwe badkamer kunt wanen.


Tip 3: Bepaal het formaat van de tegel

Tegels zijn er in vele afmetingen. De afmeting van een tegel is heel bepalend voor de uitstraling. Ga jij voor een module vloer (verschillende afmetingen), dat geeft een wat drukker effect. Ga jij voor een grootformaat (bijvoorbeeld 100×100)? Dan krijg je een heel strakke en rustige uitstraling. Kleine tegels maken de ruimte vaak wat intiemer en gezelliger.


Tip 4: Bepaal de vorm van de tegel – out of the box denken mag

Tegels zijn er in vele vormen. Voor vloeren wordt vaak gekozen voor een vierkante tegel. Vierkante tegels zijn nog altijd populair en een veilige keuze. Ze creëren een grote harmonie in het interieur. Ook rechthoekige tegels worden veel gekozen. Door het gebruik van een rechthoekige tegel kan je een ruimte langer doen lijken.

Naast een vierkant of rechthoekige tegel is het mogelijk om een visgraat, Hongaarse punt of hexagon op de vloer te leggen. Op deze manier creëer je een unieke uitstraling aan je woning. Voor de wand zijn er nog veel meer vormen tegels: hexagon, pijlen, vierkant, rechthoekig en dat alles van groot naar klein. Ga jij voor veilig, of wil je iets exclusiefs? Tegenwoordig is het helemaal in om een bepaalde wand in de badkamer, keuken of zelfs in een woonkamer er echt uit te laten springen. De tegel mag gezien worden. Een tegel als eyecatcher geeft jouw inrichting de laatste touch om het helemaal af te maken. Ga bijvoorbeeld voor een felle kleur, een leuke vorm tegel, een tegel in een bepaald patroon of ga voor een tegel met een druk decor.


Tip 5: Bekijk de tegel in de ruimte waar de tegel moet komen

Zoals we hierboven al hebben beschreven, kan een tegel in het echt heel anders lijken dan op een foto. Datzelfde geldt voor het verschil tussen een tegel in de winkel en een tegel thuis. Hoe het licht op een tegel valt kan echt bepalen hoe een tegel uitkomt in de ruimte. Dat kan in de winkel heel mooi zijn en thuis door bepaald lichtval toch erg tegenvallen. Of andersom natuurlijk. Het is daarom belangrijk om te zien hoe de tegel thuis uitkomt. Vaak kunnen wij een tegel wel even uitlenen (indien je in de buurt woont) en anders kunnen we altijd even een monstertegel (sample) bestellen.

Ook kan het zijn dat je twee grijze tegels hebt gekozen die onderling toch verschillen van kleur. Wat is dan uiteindelijk de juiste kleur? Ook in dit geval raden wij aan om een monstertegel (sample) te bestellen en thuis even op verschillende plekken in de woning neer te leggen. Vaak zie je als je twee opties neerlegt direct op welke je oog het meeste valt.


Tip 6: Bepaal in geval van langwerpige tegels het tegelpatroon of de legrichting

Wanneer je voor een langwerpige tegel kiest, dan kan deze in verschillende patronen worden geplakt; in visgraat, in een dubbele visgraat, in een blokkenpatroon, in wildverband, horizontaal recht boven elkaar, verticaal recht boven elkaar, horizontaal halfsteens, verticaal halfsteens. Kortom, je kunt met een langwerpige tegel alle kanten op. Het is goed om te bedenken in welk legpatroon je de tegel wilt hebben, want ook dit doet weer ontzettend veel voor de uitstraling.

Hetzelfde geldt voor een langwerpige tegel op de vloer: standaard wordt deze in de lengte van de woning gelegd zodat de ruimte langer lijkt. Een enkele keer wil een klant een langwerpige tegel in de breedte. Dit kan natuurlijk ook. Bij het bepalen van de legrichting is het belangrijk om rekening te houden met vaste interieurelementen zoals een kookeiland, raampartijen of balken in het plafond. Ons deskundig personeel helpt jouw graag bij het adviseren over de legrichting.

Ga jij na het lezen van deze blog op zoek naar de perfecte tegel die past in jouw interieur? Kom eens langs in onze showroom, ons deskundig personeel inspireert jou graag.