Nieuws en blogs

September staat bij Tegelstudio in het teken van groener wonen. Keramische tegels zijn niet alleen modern en passend in ieder interieur, maar ook groen en duurzaam. Wat er dan precies zo duurzaam is aan keramische tegels? Dat lees je in deze blog. 

Slijtvast

Het gebruik van keramische tegels in een woning is een duurzame keuze. Een keramische tegel is slijtvast, wat maakt dat de tegels levenslang mee kunnen gaan. Dat maakt een kermische tegel an sich al een duurzame keuze, maar alvorens het plaatsen van de tegels zijn er al een heel aantal stappen aan vooraf gegaan. Ook deze stappen maken een tegel in zijn totaliteit groen en duurzaam.

Natuurlijke grondstoffen

Keramische tegels bestaan uit ongeveer 17 verschillende zuivere minerale grondstoffen. Klei en zand zijn daar voorbeelden van. De grondstoffen worden gewonnen uit de natuur, of er worden gerecyclede grondstoffen gebruikt. De grondstoffen worden gemengd en doorlopen een ingewikkeld proces. Daarna worden de natuurlijke grondstoffen afgebakken tot tegel. Vervolgens worden tegels weer gerecycled en kunnen er weer nieuwe tegels van geproduceerd worden. Het produceren van tegels is door het recyclen dus een duurzaam proces en draagt bij aan een groen milieu.

Milieuvriendelijk in onderhoud

Keramische tegels zijn slijtvast en er trekt niets aan vuil in. Dit maakt een keramische tegel zeer makkelijk te onderhouden. Eigenlijk dienen de tegels alleen stof gezogen en gedweild te worden. Doordat tegels onderhoudsvrij zijn, komen er geen chemische schoonmaakmiddelen aan te pas. Een mild biologisch afbreekbaar product is daarom al voldoende om de tegel goed schoon te houden. Door het gebruik van koud water krijgt het biologische schoonmaakproduct goed de tijd om zichzelf af te breken met een schoon resultaat tot gevolg.

Keramische tegels in combinatie met vloerverwarming

Tegels zijn een uitstekende keuze in combinatie met vloerverwarming. Tegels geleiden de warmte erg goed en geleidelijk naar de oppervlakte erboven. Bij vloerverwarming hoeft de thermostaat niet zo hoog te staan om het lekker warm te krijgen. Er hoeft minder gestookt te worden dan bij radiatoren wat een vloerverwarming energiezuiniger maakt. En dat draagt weer bij aan een groener milieu!

Een vloerverwarming is dus energiezuiniger dan verwarming met radiatoren. Hoe dat zit? Een radiator verwarmt het water van de ketel tot 90 graden °C. Vervolgens wordt het warme water rondgepompt in de radiatoren. Hierdoor koelt het warme water af tot zo’n 70 °C. Daarna wordt het weer opgewarmd tot 90 graden °C. Het afkoelen – opwarmen – afkoelen – opwarmen kost veel energie.

Bij een vloerverwarming verwarmt de ketel het water maar tot 50 graden °C en koelt het af tot 40 graden °C. Dit kost veel minder energie om het water weer op te warmen.

Geliefde keuze  

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in alle vormen, formaten en kleuren, wat maakt dat zij een geliefde en veel gekochte tegelsoort zijn. Daarnaast zijn ze onderhoudsvrij, krasvrij, groen én duurzaam. Kortom, een perfecte aanvulling binnen een duurzame en groene woning.

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je meer te weten komen over keramische tegels? Wij geven jou graag advies in onze showroom.