Nieuws en blogs

In de afgelopen jaren is de vloerverwarming erg in populariteit gestegen. Dat heeft een reden… Vloerverwarming maakt je woning namelijk comfortabel omdat de vloer niet meer koud aanvoelt en de warmte gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld. Daarnaast is het gebruik van een vloerverwarming goedkoper dan het verwarmen met traditionele radiatoren. Overweeg jij een vloerverwarming? Lees dan snel verder!

Wat is een vloerverwarming?

Bij een vloerverwarming worden er buizen onder de grond geplaatst waar warm water doorheen wordt gepompt. Het water komt vanaf de CV-ketel of warmtepomp. Hierdoor worden het vloeroppervlak en de omgevingsruimte opgewarmd.

De voordelen van een vloerverwarming

Een vloerverwarming heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Zo zorgt de vloerverwarming voor een constante verwarming van de vloer en ruimte. Dit kan worden bereikt met een veel lagere temperatuur dan bij radiatoren waardoor de stookkosten lager zijn. Een vloerverwarming zorgt voor een aangename temperatuur aan de voeten. Daarnaast worden de buizen van de vloerverwarming gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Dit zorgt voor een goede en gelijkmatige warmteverdeling.

Tevens is een vloerverwarming goed voor de conditie van de woning en zijn er geen radiatoren meer nodig. Dit maakt dat er meer ruimte overblijft voor meubels. En zeg nou eerlijk, wie wil dat nou niet?

Er zijn slechts twee nadelen aan een vloerverwarming. Het eerste nadeel is dat een vloerverwarming iets trager opwarmt dan de traditionele radiatoren. Dit kan worden ondervangen door een programma op de thermostaat in te stellen waardoor de vloerverwarming iets eerder begint met verwarmen. En door de thermostaat in de nacht of bij afwezigheid 0.5-1.5 graden Celsius lager in te stellen, is de vloerverwarming zo weer op temperatuur! Het tweede nadeel is dat de aanschaf van een vloerverwarming hoger ligt dan radiatoren. De voordelen wegen hier echter zwaar tegenop.

Constante verwarming en lagere stookkosten

Een vloerverwarming verwarmt continu om de ingestelde temperatuur te behouden. Hierdoor biedt vloerverwarming een constante verwarming. Ook het omliggende beton wordt verwarmt en de warmte wordt hierin opgeslagen wat tot lagere stookkosten leidt.

Bij de welbekende traditionele radiatoren stroomt warm water van 75 tot 90 graden naar de radiator. De radiator wordt in zijn geheel verwarmt en geeft de warmte voor en boven de radiator af. Hier is dus sprake van stralingswarmte waardoor de warmte nooit 100% verdeeld wordt in de ruimte. Rondom de radiatoren is het daardoor vaak veel warmer dan in het midden van een ruimte.

Bij een vloerverwarming stroomt er water van ongeveer 25-40 graden door de vloerverwarmingsbuizen. De gehele vloer wordt gelijkmatig verwarmt. Deze warmte stijgt vanuit de vloer in zijn geheel naar boven. Dit verwarmt 100% de ruimte, gelijkmatig verspreidt. 

Gooi die pantoffels maar weg!

Door een vloerverwarming wordt de vloer gelijkmatig verwarmt. De vloer voelt altijd heerlijk aangenaam aan. Dikke pantoffels zijn dus verleden tijd.

Een betere staat van de woning en gezondheid

Hoeken in de kamer die koud en onverwarmd zijn, zijn sneller vatbaar voor vocht, condens en schimmelvorming. Door middel van vloerverwarming is de gehele vloer verwarmt en zijn er geen ‘koude hoeken’ meer. Hiermee worden bovengenoemde problemen voorkomen, wat de conditie van het huis verbetert. Schimmelvrije ruimtes zijn niet alleen goed voor de conditie van het huis, maar daarmee ook voor de gezondheid van het gezin. Door een lagere luchtvochtigheid zal er ook minder huisstofmijt zijn. Vloerverwarming zorgt dus voor een schonere en meer gezonde lucht.

Vloerverwarming in combinatie met tegels of PVC

Tegels staan op nummer 1 als het gaat om warmtegeleiding. Tegels zijn dus uitstekend in combinatie met vloerverwarming. Met deze combinatie zorg je ervoor dat de warmte van de vloerverwarming optimaal tot zijn recht komt.

Ook kan een vloerverwarming in combinatie met een verlijmde PVC vloer. Belangrijk daarbij is wel dat de vloer uitstekend geëgaliseerd is zodat de buizen van de vloerverwarming niet zichtbaar worden door de vloer heen.

Wil jij ook een vloerverwarming?

Ben jij na het lezen van deze blog al overtuigd geraakt van een vloerverwarming? Kom dan gezellig langs in de showroom voor meer advies.  Of neem een kijkje op https://www.tegelstudionijkerk.nl/vloerverwarming/#!